Ağaç kurdu
Ağaç kurdu
Tahta Kurdu - Ağaç Kurdu - Tahta Kurdu İle Mücadele - Tahta Kurdunun Zararları - Tahta Kurdu Resimleri

Ağaç kurdu eski tahta eşyada, pencere, kapı, parke ve mobilyanın ağaç aksamlarında yerleşir ve dehlizler açarak ilerler. Bu arada kemirdikleri ağacın tozları dışarı dökülür. Bazen geceleri

sessizlikte, delik açarken sesi duyulabilir. Özellikle mobilyaların kumaş ve içindeki dolgu maddeleri (kamış, saman, ot vs.) arasında yuvalanırlar. Kumaşı deler, yıpratır, polenleri mobilyanın altına dökülür. Ağaç kurdu Mobilya ve tahta içine nüfus edecek şekilde özel formülasyonlarla ilaçlamakla kontrol altına alınabilirler. Çoğu kez ilaçlamayı ikinci defa yapmak gereklidir.
Tahta kurdu ağaç kurdu olarak da bilinen kanatlı bir bocek türüdür. Tahta kurdunun üç çift bacağı ve bir çift kıskaç şeklinde uzuvları vardır. Tahta kurdunun boyu genelde 2 - 3 cm kadardır. Tahta kurdunun baş kısmının olduğu bolge siyah ve vücut bolümü kahverengidir. Tahta kurdunun vücut yapısı değişik yapılarda ve farklı renklerde olabilmekte bu tahta kurdunun yaşadığı alana ve besin ortamına bağlı olarak değişir. Tahta kurdu eski tahta eşyaları, parke, kapı, mobilya, sanat eseri gibi onüne gelen tüm ahşap eşyaları kemirir. Tahta kurdunun kemirdiği tüm eşyaların tozları yere dokülür , tahta kurdunun kemirdiği alanlarda dehlizler oluşur ve tahta kurdu bu dehlizde yuvalanır. Tahta kurdu hem sert hem de yumuşak ahşapları delecek niteliktedir.
Tahta kurdu halk arasında farklı isimler ile anılırlar. Tahta kurdunun bilinen en belirgin isimleri şoyledir: ahşap kurdu, tahta kurdu, ağaç boceği, mobilya kurdu, mobilya boceği, ağaç haşeresi gibi birçok isimler.
Tahta kurdu yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Tahta kurdu kemirip oluşturduğu ve yuvalandığı bu dehlizlere yumurtalarını bırakır. Tahta kurdu 80e yakın yumurta yapar. Tahta kurdunu bu dehlizlerin içinde gorebilmek hiç de kolay değildir. Tahta kurtları geceleri çok aktiftirler. Geceleri hem beslenirler hem de çalışarak yuva yaparlar. Tahta kurdunun sesini gece ahşapları kemirirken rahatlıkla duyabiliriz. Bu bocekler geceleri daha fazla aktif olup hızlı çalışırlar.
Ağaç kurtları dış ortamda çalı çırpı ve otlaklarda bulunarak bu cisimleri de kemirerek beslenirler.
agaç kurdu agaç kurtları
Ağaç kurtları dış ortamlarda da yeşil ağaçların köklerini kemirerek içlerine girip orda yuvalanırlar. Ağaç kurtları bu şekilde ağaçların kurumasına neden olurlar.
Tahta kurtları sadece evlerin içindeki mobilyalara ve ahşap eşyalara zarar vermekle kalmaz bağ ve bahçedeki yeşil bitkileri ve ağaçları delerek bu bitkilerin kurumasına neden olur. Tahta kurtları özellikle çifçilere büyük sıkıntı yaşatır. Tahta kurtları hem evimizde hem de bahçemizde bizlere maddi ve manevi büyük zararlar verir.
Tahta kurdu ile mücadele çok zordur ulaşılması zor yerlerde yuvalandığı için mutlaka kısa zaman aralıklarla periyodik olarak böcek ilaçlaması yaptırmalıyız. Tahta kurdu ile mücadele için mutlaka ilaç firmalarından yardım almalıyız.
 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir