Kakalak
kakalak

Kakalak genel olarak hamam böcekleri ve türlerine verilen isimdir. Blattodea takımına ait olan kakalak böcekleri insanlara hem mikrop bulaştırır hem de insanların besin kaynaklarına zarar verirler. Kakalak dünyanın her ülkesinde ve kıtasında bulunur. Sıcak ve nemli yerlerde yaşamayı seven bir hayvan olarak kesinlikle soğuk bölgelerde yaşamaz ve bu bölgede bulunmazlar.
Kakalak vücudu Altan ve üsten basık bir şekilde ve antenleri çok uzundur. Bedeninin alt kısmında uzunca 6 ayağı vardır. Kakalağın üst kısmı sert tabakalar halinde ki

kanatlar ile örtülüdür. Kakalak böcekleri bulunduğu yere ve türüne bağlı olarak farklı renklerde olabilirler. Genel olarak kakalakların rengi siyah, kızıl, kahverengidir. Kakalak beslenmesine bağlı olarak farklı boy ve yapıda olurlar. Bazı sıcak bölgelerde yaşayan kakalak böceği daha büyük yapıda olabilmekte. Genel olarak kakalağın boyu 3 - 5cm kadardır.
kakalak böcekleri geceleri aktif olup beslenmesini ve yer değiştirmesini genellikle gece yaparlar. Beslenmesinde özellikle şekerli yani glikozlu yiyecekleri daha çok severler. Kakalak ayrıca nişasta, açıkta bırakılan yemek ve sebzeleri ve ölü böcek ve hayvan leşinden beslenir. Kakalak böcekleri evlere dış ortamdan farklı yollarla gelmektedir. Kakalak evlerin kapı ve penceresinin açık bırakılmasıyla, dışardan alınan bir eşya ile veya evlerin pis su akarlarından evlerimize kadar gelmektedirler.
Kakalak böceği geldiği ortamdan birçok mikrobu beraberinde getirir. Bu bakımdan çok pis böceklerdir. Kakalakların birçok türü vardır ve her türünün özelikleri birbirine benzer fakat yapı olarak farklılık gösterirler.
Kakalak iyi bir şekilde beslendikten sonra yapacağı ilk iş üremek ve çoğalmaktır. Yılda 8 -10 defa yumurta bırakan kakalak böcekleri yumurtalarını evin iç kısımlarına dağınık bir şekilde bırakır. Kakalak kendine göre yaptığı paketler halinde yumurta bırakır ve her pakette 20 - 30 adet yumurta bulunur.
kakalak kakalak böceği kakalak böceği
Kakalak böceği yumurtası belli bir olgunluktan sonra açılır ve yavru kakalak böcekleri ortaya çıkar. Kakalak ile mücadele etmek başlangıçta çok kolaydır. Fakat erken müdahale edilmezse kakalak hemen ürer ve çok sayıda çoğalır.  Mutlaka en kısa zamanda ilaçlaması yapılmalı. Aksi takdirde kakalak böcekleri hem birçok hastalığı insanlara bulaştırır hem de ev ve iş yerlerini komple istila eder ve önlenmesi çok zor olur.
Kakalak, insanlar arasında bir hastalık taşıyıcısıdır. Kakalağın insanlara bulaştırdıkları hastalıklar, kolera, verem, tifo, basilinin, E. histolyrica, Entamoeba coli, Balantridium coli, Giardia intestinalis mikroplarının bulaşmasında çok önemli rol oynarlar.
 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir