Kırkayak
kırkayak
KırkayakKırkayak ResimleriKırk Ayak İlacıKırkayak İlaçlamaKırk Ayak İlaçlama Firmaları Hakkında Bilgi Edinebilirsiniz

Kırkayaklar yumuşakçaların birer üyesi olup çok ayaklı haşerelerdir. Kırk ayaklar ismini özelikler şu şekildedir kırk ayakların vücudu üzerinde türüne bağlı

olarak çok sayıda ayak vardır. Kırk ayaklar bu ayakları ile yürüyerek yer değiştirirler fakat solucanda bu ayak denen organlar yoktur. Solucanlar hareketlerini yerden sürünerek yaparlar. Yine kırk ayakta anten denen iletişim organları vardır. Kırk ayaklar besinlerini ve kendisine gelen tehlikeleri bu antenler sayesinde algılarlar. Kırkayaklar nemli ve sıcak bölgelerde daha çok bulunurlar. Bu haşere gurubu kuru ve soğuk havaları sevmezler. Kırkayakların boyları ve yapıları türlerine bağlı olarak değişir. Bazı bölgelerde yaşayan kırkayaklar birkaç cm olurken bazı bölgelerde ise 5 – 10 cm kadar olabilirler. Kırkayaklar renk yapı olarak çok farklılık gösterirler. Kırkayağın rengi beslenmesine ve yaşam alanına bağlı olarak değişir. Kırkayak genellikle sarı, siyah, kızıl ve kahverengi olabilmektedir
Kırkayakların vücudu bölmeli haldedir ve her bölmesinde 1 ayakları vardır bölmeler farklı farklı renklerde olabilmektedir.
İnsanlar arasında kırkayak ile çıyan çok karıştırılır. Kırkayak ile çıyanı birbirinden ayıran belirgin özelikler vardır. Kırk ayağın her bölmesinde 1 adet ayak varken çıyanda ise 2 adet ayak vardır. Kırkayağın ayakları etkisiz olurken çıyanın ayakları ise genellikle hepsi zehirlidir. Kırkayaklar besin olarak hem bitkiseldir hem de etçildir. çıyanlar ise çoğunluğu etçildir.
Kırkayaklar bitkilerin yeni sürgü vermiş dallarını ve taze kısımlarını yerken bazen de ufak tefek börtü böcek denen küçük haşere türlerini de yerler. Kırkayak dış ortamlarda nemli buldukları her yerde rastlamak mümkündür. Kırkayaklara dağlarda, taş diplerinde, mağaralarda, ormandaki ağaç diplerinde, çayırlarda ve su kenarlarında bulunurlar. Kırkayaklar evlerimize besin arayışı için gelirler. Kırkayaklar evlerde çatı, bodrum, evin kapı ile pencere diplerinde ve evlerin her kısmında da bulunabilirler.
Kırkayaklar besin olarak meyvelerin öz suyunu tüketirler. Ağaç ve bitkilerin çürümüş kısımlarını, ölü hayvan leşinden yiyerek beslenirler
Kırkayaklar üremek ve çoğalmak için besinin bol olduğu yerleri tercih ederler. Dişi kırkayak yumurtasını nemli ve besinin bol bulunduğu ortamı seçerek bu ortama bırakır.
Bir kırkayak bir defasında 10'larca yumurta bırakır ve bu yumurtalar belli bir sıcaklığa bağlı olarak yumurtadan çıkar ve 3 -4 ay içinde ergin bir kırkayak olur ve her biri ayarı ayrı yumurta bırakmaya başlarlar. Bu bakımdan bir kırkayağın ne kadar çok ve çabuk çoğaldığını görürüz.
Kırkayakların birçoğu tehlikelidir ve insanı ısırıp zarar verebilirler. Hatta çoğu kez insanı zehirleyebilirler. Kırkayak ısırması sonrası mutlaka doktora gidilmeli aksi takdir de insanlar ciddi sıkıntılar yaşayabilirler.
kırkayak kırkayaklılar
KIRKAYAK İLE MÜCADELE VE KIRKAYAK İLAÇLAMA

Kırkayak ile mücadele kesinlikle bireysel yapılmamalı çünkü ortamdaki 1 tane kırkayağı öldürebilirsiniz fakat aynı ortamda başka kırkayak veya kırkayak yavruları olabilir. Bu bakımdan kırkayak ile mücadele için mutlaka ilaçlama firmalarından bilgi alın ve ilaçlama şirketi ile çalışın kırkayak ile mücadelede kesinlikle dışarıdan alınan tarım ilacı ile müdahale etmeyiniz zira bu ilaçlar hem sağlığımıza hem de çevremize zarar verir. Kırkayak ile mücadele mutlaka profesyonel ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanan ilaçlar ile olmalı.
Kırkayak ilaçlamada kesinlikle yanlış ilaçlama yapılmamalı jel ve tarzı ilaçlar ile yapılan ilaçlama kesinlikle sonuç vermez ve mutlaka haşere türüne uygun ilaçlar kullanılmalı.

 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir