Sivrisinek
sivrisinek

Sivrisinek, Sivrisinekler, Sivrisinek Resimleri – Sivri Sinek İle Mücadele Gibi Konular Hakkında Bilgi

Sivrisinek Anofel ve Küleks olmak üzere iki ana gruba ayrılır ve birçok türleri vardır. Temiz, sıcak, serin, kirli her türlü su birikintilerinde ürerler, Yumurtalarını su

birikintilerine tek tek ve grup halinde bırakırlar.Sivrisinek Kurtçuk döneminden sonra uygun ısıda 8-9 günde ergin sinek haline gelir. Dişileri yumurtlamak için canlı kanı emmek zorundadır. Nemli ve loş ortamlarda barınırlar. Geceleri faaliyet gösterirler. Erkekleri meyve ve bitki özsuyu ile beslenirler. En az 3 km uçarak ürediği yerin çok geniş mesafelerine kadar yayılırlar ve canlıların yaşadığı ortamda yoğunlaşırlar.

Anofeller Sıtma hastalığını yaymada rol oynar. Ayrıca Nil hummasi, Fil hastalığı, sarı humma, Beyin iltihabı gibi hastalık yayılmasında da önemli rolleri vardır. "Durgun su birikintilerini yok etmek.Her türlü birikinti suya, kanala, foseptige, havuza ve göle belli periyotlarla larvasit (larva öldüren ve üremeyi durduran) atmak en etkili yöntemdir.

Sivrisinek Uçkun mücadelesinde ise Termal Fog, ULV, Soğuk sisleme veya rezidüel (kalıcı) uygulama metotlar ortama göre uygun ekipmanlarla yapılır. Geniş alanlarda iyi bir araştırma ve planlama yapmak gerekir. Bu sebeple bu konuda tecrübeli, profesyonel uygulayıcı gerekir.

Sivrisinekler ilaçlama

Sivrisineğin vücudu baş, göğüs ve karından oluşur. Göğüs kısmında kanatları ve altı tane ayağı vardır. Sivrisineğin başının her iki yanında antenleri vardır. Karın yapıları beslenmeleri açısından oldukça esnektir, kan emdikçe karın kısmı büyür ve genişler. Sivrisineklerde, erkek cinsleri kan emmez sadece dişi Sivrisinekler kan emer. Sivrisinek vücudunun altı katı kadar kan emebilmektedir. Sineğin kan emişinin limiti bir insanın günde 200 lt su içmesi anlamına gelmektir. Sivrisinek kan emerken vücudunda yüksek derecede basınç oluşur. Sivrisineğin vücudu bu basınca oldukça dayanıklıdır.
Sivrisinek beslenmek için proteine ve şekere ihtiyaç duyar. Sivrisinek meyve, meyve suları ve bitkilerle beslenip protein ve şeker ihtiyacını giderir. Sivrisineğin erkeği ve dişisi bu şekilde beslenir. Dişi sinek canlıların kanına, yumurta ürettikleri için ihtiyaç duyar.

Erkek sinekler kan emmez.Sivrisinek cilde en yakın damarı tespit edip, ağzının altındaki kesede iki tüp ikide neşter olarak kullandığı bıçak ile deride delik açar, akabinde tüplerden biri ile kendi salgısını buraya akıtıp canlıların kanının pıhtılaşmasını engeller. Dişi Sivrisinek diğer tüpü de deriye yerleştirip kan emişini gerçekleştirir.  
Sivrisinek barınabilmek için az ışık alan loş alanları ya da karanlık ve nemli ortamları seçer. Sivrisinekler gündüz pasif olup geceleri aktif yaşarlar. Gündüzleri ağaç kovuklarında, mağaralarda, hayvan barınaklarında evlerin loş alanlarında pasif olarak yaşamlarını sürdürürler. Sivrisinek minimum üç km uçabilir ve o alan içerisinde üreyip çok geniş alanlara yayılabilir.

sivrisinek ilaçlama sivrisinek resimleri

Sivrisinekler genellikle yaşam alanı olarak pis su akarlarında, lağım sularında, çöplüklerde, hayvan barınaklarında, su kenarlarında, mağara içlerinde ve durgun su kenarlarında yaşarlar. Sivrisinekler daha çok havada uçarken çiftleşirler. Dişi Sivrisinek çiftleşme zamanı geldiği zaman havada uçarken farklı kanat sesleri çıkarır ve bunu algılayan erkek Sivrisinek dişisini bulur ve çiftleşme gerçekleşir.Sivrisinekler çok iyi ses duyabilme özelliğine sahiptir. Erkek sineğin kafasında bulunan antenleri çok gelişmiştir, Sivrisinek bu antenleri sayesinde dişi sivrisineğin kanat çırpışını duyar ve bu kanat sesleri erkek sinekte çiftleşme isteği doğurur.

Erkek sinek çiftleşmeden bir süre sonra ölür. Dişi Sivrisinek erkekten almış olduğu spermleri özel bir kesede saklayıp haftalar boyu döllenmiş yumurta yumurtlar. Dişi Sivrisinek her defada minimum 200 maksimum 400 kadar döllenmiş yumurta yapar. Dişi Sivrisinek çiftleşmeden hemen sonra canlıların kanını emmeye başlar. Yumurtaların gelişmesi için proteine ihtiyaç vardır ve canlıların kanında yüksek dozda protein bulunmaktadır bu nedenle dişi Sivrisinekler kan emmeye ihtiyaç duyarlar.
Sivrisinek yumurtalarını nemli alanlara özellikle çamurlu ve bataklık alanlara bırakır. Yumurtadan çıkan larvaların suya ihtiyacı vardır bu nedenle dişi Sivrisinekler nemli ve ıslak bölgeleri seçer.Sivrisinekler bataklık, lağım, çamurlu pis yerlerde, hayvan barınaklarında yaşayıp insanların kanını emerek birçok hastalık bulaştırır. Kişiden kişiye virüs taşıyıcısı olup aynı zamanda bulaştırıcıdır. Bu hastalıklardan bazıları sıtma, sarıhumma, fil hastalığıdır.

Sivrisinek ile mücadele de öncelikle lokal temizliğe dikkat edilmeli. çevrede bataklık ve çamur alan var ise kurutulmaya çalışılmalı, sızan lağım suyu var ise mutlaka önlemi alınmalı. Bunun dışında hayvan barınakları temiz tutulmalı, bu barınaklar ve bahçeler periyodik olarak özellikle yaz aylarında ilaç firmaları tarafından ilaçlanmalı.

 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir