Bal Arısı
arı

BAL ARISI - ARI - YABAN ARISI - ARI İLE MüCADELE - EŞEK ARISI - ARI ÇEŞİTLERİ - YABAN ARILARI HAKKINDA GENEL BİLGİYİ SAYFAMIZDA BULABİLİRSİNİZ

Tüm arı kolonilerinde ilkbaharda kraliçe ve erkek arılar oluşur. Bu üretken arılar birlikte yaşarlar. Yeni bir yuva kurmadan önce

dinlenen arılar, küme halinde bir ağaç dalına, çit tellerine, bina duvarlarına asılı görülebilirler. Yüzlerce arı bir arada bulunduğundan, çoğu kişi toplu bir saldırıya maruz kalmaktan çekinir. Oysa bu arılar uysal olup, ciddi şekilde rahatsız edilmedikçe saldırmazlar. Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yaparlar. Balarıları on yılı aşkın süre yaşayan koloniler kuran sosyal bir arı türüdür. Bu arılar çiçekli bitkilerden polen ve nektar alıp, bunları kullanarak kış boyunca kolonilerini besleyecek balı üretirler. Arıları binalardan uzaklaştırmayı zorlaştıran etken, peteklerinin bulundukları oyuklukların doldurmasıdır. Arılar uçan hayvanlar grubundan olup yapı olarak kanatlı hayvanlardır. Arı haşeresi kuyruk kısmında zehirli iğne taşır. Arıların toplamda 6 ayakları var ve ayakucunda polen taşıyıcı organları vardır. Arıların başucunda 2 adet antenleri bulunur. Arı iletişimini ve yönünü bu antenler ile yapar. Arılar antenlerinden belli dalgalar yayarak sinyal gönderirler. Arıların antenlerinden çıkan dalgalar cisme çarptıktan sonra geri döner ve arı bu sayede besinin ve tehlikenin yerini tespit etmiş olur. Arılar aynı zamanda dışarıdaki kokuları da net bir şekilde algılar ve en kısa zamanda bu besin yerine ulaşır.

Yeryüzünde birçok arı çeşidi vardır. Arılar dünyanın her yerinde ve her kıtasında bulunurlar. Kanatlı bir hayvan olan arı yapı olarak diğer canlılardan farklılık gösterir. Her arı türünün yapı ve görevi farklıdır. Bal arısı denilen arı türü insanlar için çok faydalı olan bir arı çeşididir. Bu arı çeşidi özelikle çok eski çağlardan beri insanlar tarafından kontrol altına alınmış bal üretiminde kullanılarak faydalı bir hayvan haline getirilmiştir. Bu bal arısı türleri insana zarar vermezler. İnsanlardan ve diğer hayvanlardan zarar gördüğünde toplu olarak saldırırlar ve insanı sokarlar bal arısının kuyruk kısmındaki zehri çok azdır. Bal arısının zararından ziyade çok faydası vardır.
Yaban arılarının bal yapma gibi bir alışkanlığı yoktur. Fakat yaban arısının insanlar ve doğa için bir faydası da bitkilerin döllenmesi ve meyve vermesinde yardımcı olur. Arılar çiçeğin içinde ki öz suyunu ve polenlerini besin olarak kullanırlar. Ağaç çiçeğine konan arı diğer bir ağacın çiçeğine konduğu zaman üzerine bulaşan poleni diğer çiçeğe bulaştırıp döllenmesine sebep olur. Doğada bu nedenden dolayı birbirini tamamlayan müthiş bir sistem vardır. Arı bu bakımdan doğanın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilir.

Arılar beslenmek için bitki polenlerini ve bitki meyvelerini kullandığı gibi ve yaban arılarında olduğu gibi bazı ufak böcek türlerini de besin olarak kullanırlar. Dış ortamlarda buldukları pişmiş yemek ve diğer besinleri de kullanırlar.
Arı türleri arasında insanlar için en çok tehlikeli olan arı türleri yaban arısı dediğimiz(eşek ) arılardır. Yaban arısı insanlara birçok zarar verebilirler yani yaban arıları ( eşek arıları) hem çiftçilere hem arı yetiştiricilerine ve hem de arıların bulunduğu ortamda yaşayan insanlara zarar verirler. Yaban arısı türleri ve bal arısı türleri ekinlerin ve ağaçların çiçeklerinden öz sularını emerek onların kurumasına neden olur ve sebze, meyve ve ağaçların hasattın da düşmelere neden olur. Yaban arıları ve diğer büyük arılar arı yetiştiricileri için çok tehlikelidirler çünkü yaban arıları ve diğer büyük arılar bal arısını öldürüp yerler.
arı arılar
Bal arısı dışında kalan diğer arı türleri ve yaban arıları genellikle yuvasını toprak altına toprağı kazıyarak yaparlar. Arı yuvası çok derinde olduğu için arılar bu kısımda güven içindedirler ve yumurtasını buraya bırakırlar. Yaban arılarının bazı türleri ev çatılarında, bina yarıklarında, binanın dış cephelerinde ve binanın bazı kısımlarında yüzeye yapışık olarak yuva yaparlar. Yaban arısı bal arısı gibi 6 gen yapıdaki petekler halindeki yuvalarını yine kendi salgıları ile belirlenen yere yapıştırırlar.
Yaban arıları ve diğer arılar bu petek içine bal arılarında olduğu gibi besin maddesi ile doldurmazlar. Yaban arıları bu peteklere yumurtasını bırakarak çoğalmak için kullanırlar. Arı peteği içinde bulunan yumurtalar bu kısımda belli sıcaklığa ulaştığında yumurtalar açılır ve yumurtadan larvalar çıkar. Arıların çıkan yavruları uçana kadar beslenmesi diğer arılar tarafından sağlanır.
bal arıları yaban arıları
Yaban arıları koloni halinde yaşarlar ve kendi aralarında sürekli iletişim halindedirler. Yaban arıları zehirli oluşu ile tehlikelidirler. Arılar insanları ısırdığı zaman toplu halde hücum ederler. Yaban arısı istilasına uğrayan insan çok ciddi sıkıntılar yaşar.
Arı ve türleri kendi aralarında belli iş bölümü yaparlar. Arının türü ve türü içinde ki her arının kendine göre ayrı bir görevleri vardır. Bazı arılar işçi, bazıları dışarıcı, bazı arı türleri koruyucu, bazıları ana kraliçe görevini yapar, bazısı da savaşçı görevleri vardır. Her arı gurubu bir kraliçe arı etrafında toplanıp koloni oluştururlar.
Arının türü ne olursa olsun toplu halde insana saldırdığında insanlar için çok ciddi sıkıntılara neden olurlar. Arı saldırısına uğrayan kişi mutlaka en kısa zaman içinde sağlık kurumuna başvurmalı ve mutlaka doktor tarafından muayene edilmeli.
arılar arı
Arı ve türleri ile mücadelede mutlaka yasal ilaçlama şirketleri ile çalışın kesinlikle yasal olmayan derme çatı firmalar ile çalışmayın. Arı ile mücadele de sakın kendi başınıza ilaçlama yapmayın çünkü yanlış yapılan bir ilaçlama ile arı saldırısına maruz kalabilirsiniz.
Arı ile mücadele ederken ilaçlama şirketlerinden bilgi alın ve yardım isteyin.
Arı ile mücadele çok önemlidir bu canlılar ile mücadele edilirken kullanılan ilaç ve ilaçlama yöntemi de çok önemlidir. Arı ilaçlamada jel ve benzeri ilaçlar etki etmezken buna karşı arı ile mücadelede genellikle sıvı ilaçlar kullanılır.
Arı ilaçlamasında yapılan müdahale 2 şekildedir. 1 yöntem sisleme ve buharlama yöntemi ile yapılan ilaçlamadır. 2.si boyama yöntemi kullanılarak yapılan ilaçlamadır.
Arı arılar
 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir