Kertenkele
kertenkele
Kertenkele, Kertenkeleler, Kertenkele çeşitleri, Kertenkele Resimleri ,Kertenkele Hakkında Geniş Bir İçerik Bulabilirsiniz

Kertenkele sürüngen hayvanlar grubundan olup omurgalı hayvandır. Kertenkele genelde yeşil renkli olup türlerine göre farklı renkleri vardır yani yaşadığı ortamın rengini alırlar. Kertenkele ormanda ve ağaçlıklar arasında bulunan türleri yeşil iken çölde ve  kısal kesimde bulunanlar kum

renginde veya kaya üzerinde yaşayanlarda kaya renginde olur. Kertenkelenin türleri genelde dört ayaklı olup bazı türlerinde iki ayağı vardır. Kertenkelenin bazı türlerinde ise ayak yoktur bunlar tamamen yılanlar gibi sürünüp hareket ederler. Ayaklı olan kertenkele türleri insanlarda olduğu gibi beşer parmaktan oluşur. Kerten kelenin bütün ayak parmakları tırnaklıdır. Kertenkele keskin tırnakları ile oldukça güçlü yapıdadır. Kertenkelenin vücut yapısı ve boyları türüne göre farklılık gösterir. Birkaç cm olan kertenkele olmasına karşı boyu metreler ile ölçülen kertenkelede vardır.

Kertenkelenin derisi sert olup pullarla kaplıdır. Bazı kertenkele türlerinde kuyruk uzunluğunun vücut uzunluğundan daha fazla olduğunu görebilmekteyiz. Kertenkele yaşadığı ortama göre renk değiştirebilmekte. Kertenkele bu özelliğiyle kendine tehlike geleceğini hissettiği anda renk değiştirip kendini kamufule eder.
Kertenkele haşeresinin kuyruğu koptuğunda kendini yenileme (jenerasyon)olayı vardır. Başka tür canlılar kertenkelenin kuyruğuna bastığı zaman kurtulmak için kuyruğunu bırakıp kaçar ve kendini yeniler. 
Kertenkele sıcak havaları sever, kışı toprağın altında ve yuvalarında geçirir. Yağışlı havalarda kertenkelenin yuvaları su ile dolar bu nedenle kertenkele evlere ya da yüksek alanlara çıkar. Yeryüzünde çok sayıda kertenkele türü olup türüne göre farklı ortamlarda yaşarlar. Dünya üzeride yaşayan 3000’e yakın kertenkele türü olduğu tespit edilmiştir.
Kertenkeleler o kadar çok alana yayılmıştır ki ormanda, dağda, bayırda, çölde, suda aklımıza gelecek her yerde yaşarlar. Bilinen bazı kertenkele türleri şunlardır,
kerten kele kertenkeleler

Hemidactylus turcicus
lakerde
Asaccus spp
Stenodactylus spp
Gekko gecko
iguana 
uçan kertenkele
ejderha kertenkelesi
sucul kertenkele
Laudakia stellio
Agama spp
Phrynocephalus spp
bunlardan birkaçıdır

kertenkele kertenkele

Kertenkelenin bilinen üç bine yakın türü vardır. Bunların arasında zehirli olanı da vardır.
Kertenkeleler hem bitkisel hem de etçil beslenir. Kertenkele ağaçların meyvelerini ve yapraklarını, böcek, karınca ve tüm haşereleri, balık ve balık yumurtalarını tüketir.
Kertenkele eşeyli üreyen canlıdır. çoğalması için karşı cinse ihtiyacı vardır. Kertenkele çiftleşme sonrası yumurtasını yaşadığı ortama bırakır ve yavrular yumurtadan burada çıkar. Kertenkelenin bazı türleri memeli hayvanlarda olduğu gibi yavru doğururlar.
Kertenkele ile bireysel mücadele yeterli olmayacaktır, kertenkele ile mücadele için mutlaka haşere ilaçlaması yapan ilaç firmalarından yardım alınmalı ve kertenkele ısırmasında mutlaka doktora başvurulmalı. Evlerimizin yakınında yaşayan kertenkeleler zararsız olarak bilinse de mikrop kapmamak için tedbir amaçlı mutlaka kontrolden geçmeliyiz

kerten kele kertenkeleler
KERTENKELE İLE MüCADELE VE KERTENKELE İLAçLAMA

Kertenkele ile mücadelede mutlaka ilaçlama şirketleri ile çalışın. çünkü kerten kele ile mücadele hem meşakkatli bir iştir hem de çok zordur. Kertenkele ilaçlamasını yapan eleman mutlaka bu işin eğitimini almış olması gerekir. Kertenkele ilaçlamasında dikkatli olmak gerekir çünkü yanlış yapılan müdahalede kerten kele insanı ısırabilir

KERTENKELE İNSANLARA NE TüR ZARARLAR VERİR

Kerten kele insanlara saldırıp direk ısırmaz fakat bahçemizdeki sebze ve meyveleri besin olarak tükettiği için bitkilerimize zarar verir.
Evlerimize gelen kerten kele dış ortamdan evlerimize mikrop ve hastalık taşır ve yine evlerdeki saksıların yaprak ve çiçeklerini yediği için bunlara zarar verir.

 
Bu Site Sorunsuzhosting Tarafindan Host Edilmektedir